Õnneliku elu saladus - osa 2

Õnneliku elu saladus
Osa 2
Buddha Tempel Ranongis

Minevik, olevik, tulevik - kuidas suhtuda
Aeg on suhteline mõiste. Paljud meist ei saa arugi, et on ajalõksu jäänud, elatakse kahetsedes või süüdistades minevikku või siis on stress ja hirm tuleviku üle. Selline mõtlemine tekitab rahutust ja masendust, kui inimene tunneb neid negatiivseid tundeid ega oska neist lahti lasta, siis lahendusi on samuti raske näha. Toon allpool näiteid, kuidas ma enda mõtlemist muutes vabanesin ajalõksudest.

Meile on lapsest saati tehtud ajupesu
Selle teema võib ideaalselt alustada jällegi ühe minu lemmiksitatiga Buddhalt: Ära ela minevikus, ära unista tulevikust, keskendu oma terve olemusega olevikku.
Me oleme sünnist saati oma ühiskonna ja lähedaste poolt programmeeritud mõtlema, olema ja unistama asju, mida keegi kuskil heaks kiidab. Peab olema korralik haridus, peab olema oma korter/ maja/ auto, hea amet, uhke karjäär , edukus ja sotsiaalne staatus, abielu, pere ja 2,5 last jne, et tunneksime, et oleme täisväärtuslikud kodanikud. Kas see kõik teeb inimese õnnelikuks? See on tegelt ainult läänemaise kulutuuri mõttemaailm, et meid inimesi orjama panna 80% elust, et saada raha, et osta asju, mida me tegelikult ei vaja

Kas tõesti elu mõte on nautida ainult vanustes 0-18 ja 65-? See idee on minu jaoks ebareaalne! Meil pole VAJA seda kõike! Meedia ja ühiskond on meiega täieliku ilusa ajupesu teinud... ME ISE TEKITAME ENDALE RAHULOLEMUST, STRESSI JA DEPRESSIOONI!

Ranongi Buddha Templis video mu Youtube kanalil:

Lineaarne aeg on illusioon
Kuna me koeme aega lineaarselt: eile, täna,homme, tekitab see meile mõtteid, et meil on teatud aeg midagi teha; midagi mis tegime minevikus, takistab meid täna; aeg võib otsa saada; üritame kontrollis hoida tulevikku jne.
Tõsiasi on see, et aeg on lihtsalt illusioon. Ei ole olemas minevikku ega tulevikku vaid on ainult üksteise järel juhtuvad olevikud.

Mineviku vang ja tuleviku ori
Me ei saa muuta asju, mis on juba juhtunud. Me ajud isegi ei mäleta meie enda minevikku korrektselt! Uuringud on näidanud, et me aju hakkab omasid stoorisid juhtunule tegema juba pärast 5min. Seega asjadest, mis on juhtunud näiteks 10a tagasi, on meil meeles max umbes 40-50%, seda kui sul on üli hea mälu. 

Paljud asjad on vajunud alateadvuse sügavustesse ja võivad tekitada meie elus probleeme, ilma et me ise sellest teadlikud oleme. Meie käitumismudelid on kõik ette programmeeritud lapsepõlves ja nooruses ja see programm on alateadvuses. Võti on oma mineviku aksepteerimises ja lahti laskmises. Milleks mõelda asjade üle, mis pole meie peaski 100% tõsi?
Samamoodi kui pole minevikku olemas, pole ka tulevik veel juhtunud. Me võime juhtumeid proovida ette arvata aga tõde on see, et sa ei või teada, mida homne päev toob. Samuti ei tea sa ka milleks mõned halvaks koetud juhtumid ettevalmistavad  sind tulevikuks. 

See, et sul on hea töökoht või korter olemas, ei tähenda, et sa oleksid kaitstud või oma elu boss. Võid töökoha kaotada, korter võib maha põleda ja maja katuselt võib jääpurikas pähe kukkuda ning sind tappa. Üldiselt, mõeldes tulevikule, me ei mõtle rändom juhtumitele, mida me elus igapäevaselt kohtame, aga ka need kõik on võimalikut tsenaariumid koos sinu ja teiste inimeste arvamistega tulevikust. Milleks enda pead vaevata homsega? Täna tehtud sammud loevad. Täna tehtud otsused loevad. Tänane käitumine jne. See, mida sa teed täna, kujundab su homset.. Ole siis hetkes ja vali hästi!

Ära võitle selle vastu, mis on
Pole mõtet võidelda selle vastu, mis on. See mis on, on lihtsalt. See, kui meile ei meeldi miskit, peegeldab jällegi mineviku või tuleviku ajalõkse. Ütlus: kui näed viga, oskad laita; ole mees ja mine aita. Igale probleemile on lahedus. Kõikidel meil on elus ääretult võimalusi. See, milliseid valikuid tegime eile, on õpetanud milliseid valikuid teeme täna, kuid ainult tänane valik mõjutab su homset. 

Ära ole enda vastu liiga karm, anna enda valed valikud andeks, anna andeks ka teiste inimeste valikud, kui koed neid valena. Need on olnud su õppetunnid, iga üks meist õpib iga päev.  Kui oma vigadest ei õpi, siis need kipuvad korduma. Seega näe igas situatsioonis võimalust isiklikule arenemisele, nõnda suhtudes pole üksgi elu probleem enam nö “halb” vaid hoopis arnemisvõimalus.
Kujuta ette enda elu kõige kohutavamat olukorda. Mida tundsid sel hetkel? Millised olid su hirmud jne? Oled ikka siin, seega oled edasi liikunud.. Elus pole võimatuid olukordi, on võimetud inimesed, kes on alla andnud enne pea-fighti. Fakt on see, et keegi ei pääse siit elust elavana!

Kuidas siis teha valikuid, kui mitte mineviku põhjal või stressates tulevikku?
SISETUNNE! INTUITSION! USU ENDA SISEMIST HÄÄLT!

Sellelegi olen leidnud lahenduse mediteerimisest. Vastused kõikidele küsimustele leiab siis, kui vaigistad oma ego hääle. Ego dikteerib pidevalt oma minevikule põhjenevaid ideid meile ja tänu sellele, ei ole alati nii lihtne näha vastuseid, mis on meie ees.
Leia rahu enda sees, ela hetkes!
Mindfullness mediteerimine on selles hetkes olemise harjutus. Mindfullnessi võib harjutada mitmel moel ja ka netist, näiteks YouTubest, leiab mitmeid viise.
Mulle  meeldib mediteerida söömisega. Mälun igast ampsu aeglaselt, keskendudes eri maitsete aistingule. Toit on kohe kordades maitsvam ja kõht tuleb korralikult täis, kuna sööd rahulikult ega rahmelda ja ahmi. Kahjuks tänapäeval inimesed süües vahivad telekat, telefoni või teevad samal ajal tööd, mis omakorda lisab stressihormooni, kuna ei lasta ajul puhata. Võta näiteks endale kombeks teha mindfullness mediteerimisharjutus igal lõunapausil. Ära näpi telo, istu oma ette, söö ja naudi igat ampsu, igat maitset, võta paus elu kiirest tempost. Luban, et saad rohkem jõudu ja energiat ülejäänud tööpäevaks kui seda saaksid, kui söömise ajal lisaks muude asjadega tegeled.

Mindfullness igas hetkes
Mindfullnessi võib harjutada nõusid pestes: tunneta, mis tunne on kätel, kui vesi on kuum, külm, käed on vahused, kuidas nõud tunduvad, kas on libedad, siledad, ümarad, kandilised jne..
Bussis sõites vaata aknast välja ka märka oma ümbruskonda. Loe näiteks, mitut punast autot näed või mitmeid erinevaid värve näed jne.
Koristamine, värvimis raamatud, muusika kuulamine, hingamine, sport etc. Mindfulnessi harjutamine on võimalik igal pool ja alati!
Kui mõte läheb jooksma, märka seda ja tule tagasi mediteerimise juurde, ära halvusta end sellepärast, et ei suuda keskenduda. Harjutamine teeb meistriks. 

Minfullnessis me keskendume ainult olevikule ja see aitab meid nägema suuremat pilti. Lõppude lõpuks peaksid kõik meie valikud põhinema meie sisemisele häälele, intutsioonile. Süda teab alati, mis on õige ja mis on vale. Pidada tuleks meeles, et õige ja vale definitsioon on igale inimesele oma, pole ühtset õiget ja valet, on otsused, on teod, mis modelleerivad kõike meie ümber. Karma on ka ju mängus, mida külvad, seda niidad!

Tuli alles palju teksti.. Loodame, et liiga segane mu jutt ei tundu ja äkki keegi leiab mingit abi sellest..
Järgmises osas räägin veidi kuidas end ja ka kõiki teisi aksepteerida, kuidas võimatuna näivatest olukoradest edasi paremuse poole liikuda jne. Ega ma ise ka tea veel mida kõike teiega jagan 😊
Pidage meeles: kui me ei vihka ega halvusta, meie elu on õnnelikum.

Rahu ja armastust Teile!

Gloria

p.s. Olen väga tänulik kui Subscribe´d, Jagad artiklit, jätad kommentaari jne :) 


Comments

Popular Posts